Uyku Sonrası Baygınlık

Uyku Sonrası Baygınlık

Bayılma olayı çok farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Halk arasında bayılma sonucunda inme (felç) geçirme korkusu çok yaygındır. Sabah uykudan uyandıktan sonra bayılma vakaları da normal zamanlara oranla daha fazla gerçekleşmektedir. Bu da uyku sonrası bayılma eğiliminin daha fazla olduğu şeklinde bir düşünceye sebep olabiliyor.

Uyku elbette ki baygınlık için tek başına bir sebep değildir. Ancak baygınlık sebebi olan bazı durumlar uyku esnasında daha fazla meydana gelebilir. Bu da dolaylı yoldan da olsa uyku sonrası baygınlıklara sebep vermektedir.

Diyabet (şeker) hastalığında kan şeker düzeyindeki anî iniş çıkışlarda bayılmalar görülebilmektedir. Bu nedenle diyabetli birçok insan, üzerinde ilâç ve diyabetli olduğuna ilişkin bir belge, künye vs. taşır.

Epilepsili bazı insanlar da benzer şekilde tedbirler almaktalar ki doğrusu da bu olmalıdır. Özellikle şeker hastalarının uyku esnasında düzensizlik yaşamaları da bu durumun sebepleri arasında yer alır.
Diğer yandan, epilepsi (sara) nöbetlerinin bir kısmı da bayılma şeklinde kendisini gösterdiğinden, bayılan bir insanın sara krizinin mi tuttuğu düşünülmektedir.

Ayrıca aşırı sıcak ve bunaltılı havalarda ve anî tansiyon düşmelerinde de bayılma olabilir.
Bir yerden düşme, kafasını bir yere çarpma veya başına sert bir darbe alma durumlarında da istirahat sonrasında bayılma görülebilir.

Biyolojik, organik kökenli bayılmalarda, durumun ciddiyetine göre kişinin çevreyle olan iletişimi kesilir; yani bilinçlilik hâli kaybolur. Kişi ayıldıktan sonra bayılma esnasında olup biteni hatırlayamaz. Hatta bayılmadan önce kendisini korumak için çoğu kere önlem almasına bile fırsat kalmaz. Herhangi bir yerde ve anda bayılma gerçekleşebilir. Evde, iş yerinde, taşıt içinde, sokakta, alış verişte birdenbire kişi düşüp kendinden geçebilir.
Top