Afrika Uyku Hastalığının Taşıyıcısı

Afrika Uyku Hastalığının Taşıyıcısı

Uyku hastalığını,böceklerin çift kanatlılar sınıfından “Çeçe sineği” aşılar. Karasinekten biraz büyükçe olan Çeçe sineğinin bulunduğu çevrede,at, sığır,inek ve benzeri hayvanların yaşamasına imkan yoktur. Söz konusu sinek, yatay ve zayıf hortumlarından, makas gibi çapraz durumda, saydam kanatlarından kolaylıkla tanınabilir. Hayvanlarda ve insanlarda, hastalığın mikropları doğrudan doğruya beyni etkiler. Bütün çeçe sinekleri,uyku hastalığını meydana getiren, “tripanozoma” taşır.

Bu sineğin erkeğini ve dişisini ilk bakışta ayırt etmek zordur. Ancak cinsiyet organlarının incelenmesiyle ayırt edilebilirler.

Hastalığın taşıyıcısı olan Çeçe sineği, uyku hastalığına yol açan trypanosoma gambiense parazitini taşıyan sinek türüdür.

Çift kanatlılar (Diptera) takımının Muscidae familyasından Glossina cinsinden sineklerin genel adıdır. İnsana uyku hastalığını bulaştıran çeçe sineği, Orta ve Batı Afrika’da özellikle de Zaire'de ırmak kenarlarında yaşar. Boyu 6-16 mm arasında değişen çeçe sineği, ev sineğinden biraz daha iri yapılı, seyrek ve sert tüylüdür. Rengi kahverenginin değişik tonlarında olur. Çeçe sineğinin yaşam süresi 1-3 ay kadardır.
Top