2 Yaş Çocuğuna Uyku Alışkanlığı Nasıl Kazandırılmalı?

2 Yaş Çocuğuna Uyku Alışkanlığı Nasıl Kazandırılmalı?

2 yaş civarı için uyku eğitimi maalesef biraz daha zorlaşmış olacaktır. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki öncesinde uyku eğitimi varsa da yoksa da 1 yaşından sonra- özellikle 2 yaş civarı- hemen hemen bütün çocukların yüzyılın icadı olan¨sendrom¨un da etkisiyle uyku düzenleri bozulur. Bunun ardında bir neden aramayın. Yaşın verdiği heyecanla o vakte kadar taşıdıkları alışkanlıklarını değiştirme, hatta kötüleştirme ihtiyacı duyarlar. Bununla karşılaştığınızda yapmanız gereken kurduğunuz düzeni çocuğunuzun gelişimsel isyanlarını da en iyi şekilde karşılayarak devam ettirmektir.

Alışkanlık evresinden önce sağlanması gereken şartlar şunlardır:

1- Odası mutlaka ayrı olmalı.

Çocuğunuzun odasını kendi odanızdan ayırmak için ideal zaman 6. aydır. Ancak, bu yaşa kadar hala ayırmadıysanız, artık zamanıdır. Odası ayrılan çocuk, bundan sonra uyku olayının tamamen kendi kontrolünde olduğu mesajını alır. Odasını ayırırken yatağını da değiştirmeyi düşünüyorsanız şimdilik tavsiye etmem. ¨Büyük insan¨ yatağı uyku eğitimi aşamasında size çok büyük engeller çıkarır. Her şeyden önce yatağından kolaylıkla kalkabilmesini ve kaçmasını sağlar. Ayrıca henüz güvenli değil... O yüzden en az 2,5 yaşına kadar beşiğinde yatmaya devam etmeli.

2- Biberonu bırakın

Biberon, hiçbir zaman bebeğinizin yatağa götürdüğü ve emzik niyetine kullandığı bir şey olmamalıdır. 1 yaşından sonra bebeğinize biberon alışkınlığını terk ettirmeniz ağız ve diş sağlığı açısından önemlidir. Bundan sonra pipetli bardaklarla içmeyi öğretebilirsiniz.

3-Yatma saati ayarı

Çocuğunuza yapabileceğiniz en büyük kötülüklerden biri sizinle beraber 22:00, 23:00 hatta gece yarılarına kadar oturmasına izin vermektir. Burada da anlattığımız gibi çocukların yatakta olmaları gereken belli bir saat vardır ve o saat olağanüstü durumlar haricinde geçilmemelidir. Çocuğunuz her gün aynı saatlerde yemek yediği gibi aynı saatlerde uyusun. Gündüz uykuları da aynı saatlerde olsun gece uykusu da... Böyle bir ritim sadece uykusunun düzeni için değil, genel anlamda sağlığı için de önemlidir. Çocuklar uyumak için akşam saat 20:00’yi geçirmemelidirler. Ancak yaz aylarında bu 21:00'e kayabilir. Geç yatmak ve geç kalkmak vücudumuzun doğal olarak oluşturmak istediği ritme engel olmaktır. Bu dengeyi bozmak, bedenimizi pek çok sağlık problemine meyilli hale getirir. Bu durum bilhassa çocuklar için geçerlidir.

4-Uyku rutini

Bizler nasıl uyku saati geldiğinde oturduğumuz yerden kalkıp direkt yatağımıza gitmiyorsak çocuklarımızdan da bunu beklememeliyiz. Uykudan önce bir rutin oluşturmak, yatma saatinin yaklaştığına dair bir mesaj verir çocuğa. Böylelikle içinde bulunduğu hareketli ve eğlenceli ortamdan yavaş yavaş uzaklaşmaya alıştırır kendini. Bebeğinizin uyku saati 7:30 ise (ki 8:00 i asla geçirmemeli) rutini bu saati geçirmeyecek şekilde ayarlamanız gerekir.
Top