Absisik Asit ve Uyku

Absisik Asit ve Uyku

Bitkisel hormonlardan biri olan absisik asit(ABA) isoprenoid bir hormondur.ABA'nın birincil yani esas görevi bitkilerde absisyonu(Yaprak dökülmesini) sağlayan hormondur. Absisik asit birincil fonksiyonun yanı sıra bitkiler üzerinde farklı etkiler oluşturan fonksiyonlara da sahiptir.Bitkilerde ABA ayrıca çevresel koşullardan kaynaklanan stres ve hastalık yapıcı etkileri de işaret eder. ABA(Absisik asit) bitkide terminal tomurcuklarda üretilir. Bitki gelişimini yavaşlatır ve soğuk kış mevsimi boyunca kuru dalların uç kısmındaki tomurcukları koruyucu etkiye sahiptir. Absisik asit bitkilerde kış mevsimi boyunca vasküler kambiyum hücrelerinin gelişimini engelleyerek primer ve seconder büyümeyi askıya alır ve kış mevsimi boyunca düzenleyici rol oynar.

Absisik asit ayrıca bitkilerin çeşitli çevresel koşullarla strese maruz kaldıklarında bitki kök bölgesinde de üretilir. ABA bitkilerde stoma hücrelerinin büzülüp kapanmasını sağlayarak, su bakımından fakir ortam koşullarında su kaybını engellemek için terlemeyi azaltır.

Absisik asit eksikliği tohum dormansisine, stomal düzende fonksiyonel bozukluklara, sarı-kahverengi yaprak oluşumuna ve bitkide bodur büyüme etkilerine sebebiyet verebilir.

Absisik asit ve tohumlarda uyku arasındaki ilişki:

Tohumlarda uyku durumu ilk etap olan kurutma aşaması ile başlar. Tohum, sahip olduğu suyu dokularından kaybederek uykuya dalar. Canlı bitki tohumları %90 ila %95 arasında su içerirken, uykudaki tohumların dokuları %5 veya en fazla %15 gibi su içerir. Bu işlem belirli bir sıralama ile genetik kontrol altında geçekleştirilir. Bu işlemin gerçekleştirilmesinde başlıca etken absisik asit hormonudur. Bu hormon bitkinin büyümesini engelleyen hormonlardan biridir. Bu hormonun varlığı sayesinde tohum içindeki fonksiyonlar yavaşlar. Uyku durumundaki bir tohumun hücrelerinde, solunum çok azalır, ne beslenme ne de büyüme olmaz. (Françoise Brenckmann, Grains de Vie, s.68)
Top