Başarıda Uykunun önemi

Başarıda Uykunun önemi

Yapılan araştırmalara göre çocukların aldıkları kaliteli uyku saati başarılarını doğrudan etkilemektedir. Uyku düzensizliği ve azlığı çeken çocukların okuma, yazma, matematiksel işlemler, problem çözme gibi konularda beceri oranları düşüyor. Buda özellikle okul öncesi dönem gibi çocukların gelişimlerinin ve öğrenmelerinin çok hızlı olduğu dönemlerde uykunun önemi daha da ön plana çıkarmıştır.

İnsan beyni karmaşık bir bilgisayar yapısı gibidir. Bilgileri alır, onları işler, depolar, birbirleri ile olan bağlantılarını kurar ve ilişkilendirir ve sınıflandırır. İşte bu işlemlerin hepsi uyku esnasında gerçekleşir. Uyku süresinin azlığı da bu işlemlerin yapıldığı süreyi kısaltacağından alınan bilgilerin sağlıklı bir şekilde saklanması işlemi tam olarak gerçekleştirilemez ve çabuk unutulmaya başlar.

Uzmanlar beynin tam olarak dinlendirilmesi ve verilerin sağlıklı olarak saklanabilmesi için okul öncesi dönem çocuklarının en az 11 saat uyku çekmeleri gerektiğini vurgulamaktadır. Anne ve babalara düşen görev ise çocukların uyku saatleri konusunda kesinlikle taviz vermemeleri ve belli bir disiplin altında bu saatlere riayet etmeleridir.

AZ UYUYAN ÖĞRENCİ DAHA DÜŞÜK NOT ALIYOR

Araştırmalar sağlıklı uyku uyuyan öğrencilerin, iyi uyumayanlara oranla daha iyi not aldıklarını ortaya koydu. İyi uyuyan öğrenci matematik problemlerini çözmede de başarılı.

Okula giden çocuklarda yetersiz uyku, psikolojiyi bozuyor, öğrenme becerilerini olumsuz etkiliyor. Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Uyku Bozuklukları Ünitesi Bölüm Başkanı Dr. Sabri Derman, özellikle ana okulu ve ilköğretim çağındaki çocuklar için uykunun büyük önem taşıdığını söyledi. Derman “Uykuları yetersiz olan çocukların okuma, yazma ve matematik problemleri çözme becerileri bozulur. Sağlıklı uyuyanlara göre bu öğrencilerin daha düşük notlar aldığını açıkca gösteren araştırmalar var. Sebepsiz yere yorgun veya haşarı, duyarsız ya da aşırı huysuz ve tepkili, akıllı olduğu halde sosyal ve akademik başarısı sorunlu çocuklarda uyku kalitesine bakılmalı” dedi. Uykunun vücudumuzun değil, beynimizin dinlenmesi için şart olduğunu vurgulayan Dr. Derman “Aslında beyin uyku sırasında dinlenmez. Daha çok dışarıdan değil, vücuttan ve kendi içinden kaynaklanan verileri işler. Uyanıkken olduğundan çok çalışır. Her ne olursa olsun, anne-babaların çocuklarının uyku sağlığına en azından beslenmeleri ve genel sağlıkları kadar özen göstermeleri gerekir” diye konuştu.
Top