Az Uyku Niçin Kilo Yapar?

Az Uyku Niçin Kilo Yapar?

Yaşam kalitesini yakalamak için uzmanlar, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme önerileri kadar kaliteli uykuyu da önemsiyor.

Günümüz insanında görülen uyku açlığı sorunu, aynı zamanda fazla kiloların başlıca sorumlularından. Daha az uyumayla daha çok yeme arasındaki bağlantıya işaret eden Harvardlı uzmanlar, uykusuzluğun bazı hormonların salınımını artırdığını ve bunun yemek yeme ihtiyacına neden olduğunu söylüyor.

Harvard Tıp Fakültesi Brigham and Women’s Hospital Uyku Sağlığı Merkezi Direktörü Dr. Lawrence Epstein, Otolarengoloji Bölüm Şefi Dr. Jo Shapiro, Otoloj - Larengoloji uzmanı Dr. Neil Battacharya, uykusuzluğun kilo alımıyla ilişkisi hakkında sorularımızı yanıtlamayı sürdürüyor. Hangi hormonlar uykusuzluk ve kilo alma ilişkisi arasında rol oynuyor?

İki çeşit hormon var. Bunlardan leptin hormonu, kandaki şeker seviyesi düştüğü zaman artıyor. Diğeri ghrelin ise yediğiniz zaman artıyor. Ghrelin arttığı zaman beyindeki tatmin merkezini doyurarak açlığı gideriyor. Leptin ise aç kaldığınız zaman artıyor. Uykusuz kalmak ghrelini azaltıyor, leptini artırıyor. Leptini artırınca kandaki şeker seviyesi düşüyor ve kişi daha çok yeme ihtiyacı hissediyor. Yine ghrelin azalınca da daha çok yemek yiyorsunuz.

Hangi meslek grupları sıklıkla uykusuzluk problemi çekiyor?

Doktorlar ilk sırada geliyor. Aslında tüm meslek profesyonellerin sorunu bu. Daha iyi yerlere gelmek, daha çok para kazanmak için daha fazla çalışmanız gerektiği dayatılıyor. Bu rekabetin içinde daha fazla elde etmek için uykudan kaçıyoruz. Bu da genel sağlık problemlerine neden oluyor. İş hayatında sizin üstünüzdekilerin koydukları hedefler nedeniyle az uyumanız, daha fazla çalışmanız gerekiyor. Ama mümkün olduğunca uykunuzdan çalmadan, sınırlarınızı zorlamadan çalışın.

Avrupa’da artık European Working Time denilen yeni düzenlemeyle kişilerin çalışma saatleri konusunda çok ciddi sınırlamalar getiriliyor. Buna göre günde 7 saatten, haftada 35 saatten fazla çalışılmaması veya 24 saat nöbet tutulmuşsa belli bir süre uyku süresi verilmesi gibi şartlar getiriliyor.

Günde kaç saat çalışmak ideali?

Uzun süreli çalışmaların, iş performansını azalttığından bir anlamı yok. Zaten yetersiz uykuya neden oluyor, uykudan çalıyorsunuz.

Uykumuzu çalan diğer faktörler nelerdir?
İnsanların artık bir eğlence hayatı var. Bu da uyku düzeninizi bozuyor. Bilgisayarlar, internet, oyunlar vs. bunlar işin içine girince uykudan çalma alışkanlığı artıyor.

''Aynı saatte yatıp aynı saatte kalkın'' önerisi, iyi bir uyku için etkili bir yöntem mi?

Güzel bir öneri olduğuna katılıyorum. İyi uyumanın tanımını iyi bilmek lazım. İyi uyku, iyi bir sağlık için başlangıçtır. Nasıl ki diyet ve egzersizi tavsiye ediyorsak aynı şekilde uykumuza da dikkat etmemiz gerekir. Uyku düzenimizi devam ettirmemiz gerekir.

Uyku kalitesi eşittir yaşam kalitesi diyebilir miyiz?

Yaşam kalitesinin üç alt başlığı vardır. Birincisi uyku, ikincisi yaşam stili, üçüncüsü çalışma hayatı. Bunların dengeli olması önemli.

Kışın neden daha çok uyumak isteriz?

''Internal clock'' dediğimiz vücudun iç saati, ışıktır. Özellikle kuzey ülkelerinde ışık azaldığı için uykuya ihtiyaç artıyor.

Uyku sırasında hormonların salgılanması açısından hangi saatte yattığımız önemli mi?

Hormon salınımını içimizdeki saat belirler. Bu da tabii kan basıncımızdan, kalp atış hızımızdan, ısımıza kadar uyanık kalıp kalmamıza kadar bir çok şeyi etkiler. Uykuyla birlikte büyüme hormonu ve melatonin hormonu salınıyor. Fakat burada en önemli şey ışık ve karanlıktır. Eğer karanlıkta uyuyorsanız hormonlarınız yeterince salınıyordur.

Peki egzersiz uykuyu nasıl etkiler?

Uyku öncesinde egzersiz yapmak iyi değildir. Çünkü uykuyu bozar.

Alkolün uyku üzerindeki etkisi nedir?

Alkol uyku kalitesini bozar. Uyumadan iki saat önce kesilmesi gerekir. Zaten yatmadan iki saat önce, yeme - içmenin bırakılması gerekli.
Top