Ramazanda Yaşanabilecek Uyku Bozukluklarına Karşı Önlemler

Ramazanda Yaşanabilecek Uyku Bozukluklarına Karşı Önlemler

Ramazan ayında oruç tutan kişilerde uykunun zamanlaması ve süresi önemli değişikler gösterdiği için, bu ayda uyku sorunları daha çok ortaya çıkmaktadır. Sahur ve iftar saatleri yemek zamanlarını değiştirmesinin yanı sıra, uyku düzenlerini de etkilemektedir. Ramazan ayında kişilerin uykuya dalma süreleri uzamakta ve toplam uyku süresi azalmaktadır. Gece uykusunda olan bu değişiklikler, kişinin sabahları yorgun ve dinlenmemiş olarak uyanmasına neden olabilmektedir. Bu durum, gün içerisinde uyuklamalar, dikkat ve konsantrasyon bozuklukları gibi sorunlara yol açabilir. Ramazan’da uyku düzeni bozulan kişilerde sinirlilik, endişe ve hırçınlık gibi şikayetler de olabilir.

•Toplamda uyku sürenizde bir değişiklik olmamasına dikkat edebilirsiniz. Sadece bu saati sahur saatine göre yeniden düzenleyebilirsiniz.

•Sahurdan sonra uykuya dalma süresinin iki saati geçmemesine özen gösterin. Çünkü sahurdan sonra en az iki saat uyuyacağınız sağlıklı uyku, o günü dinç ve enerjik geçirmenize yardımcı olacaktır. Ancak bu sürenin bir saatten de az olmamasına dikkat etmelisiniz. Sindirim faaliyetlerinizin yoğun olduğu zaman aralıklarında uyumamaya çalışın.

•İftar ve sahurda hızlı yemek yemekten uzak durun. Ramazan ayı özellikle sıcakların yoğun bir şekilde yaşandığı öneme denk geldiği için, sıvı tüketimine özen gösterin. İftar ve sahurda yeterli miktarda su için.

•Su içmek önemli ve yaz döneminde tutulan oruçlarda daha da önem kazanıyor, ancak su tüketiminde ciddi yanlış alışkanlıklar söz konusu. Özellikle fazla miktarda suyu ayakta dikilerek içmek mide sarkması ve daha birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Ehl-i sünnete göre de suyun oturarak ve yudum yudum içilmesi tavsiye edilmiştir. Yudumlar arasında nefes alınarak içilen su organlar için ne kadar faydalı ise hızlı ve tek seferde içmek de o kadar zararlı. Bilimin son yüzyılda farkına vardığı bu gerçeklerin 1400 sene öncesinde Hz. Muhammed tarafından tavsiye edildiğini görüyoruz.

•Şişkinlik ve gaz yapıcı gıdalardan kaçının. Mümkün olduğu kadar ağır, yağlı, acılı ve baharatlı yemekler tüketmemeye özen gösterin.

•İftar sonrası hafif egzersiz ve yürüyüşler yapmanız, sağlıklı bir uyku uyumanıza yardımcı olacaktır.

•Uyku öncesi olabildiğince sakin kalmaya çalışın. Heyecan ve sıkıntı verici televizyon programları izlemekten kaçının, gazete haberlerini okumamaya çalışın. Hararetli konuşma ve tartışmalar yapmamaya özen gösterin.

•Uyku süresinin azalmasının ve uyku düzeninin bozulmasının, günlük fonksiyonları etkileyebileceğini unutmayın. Bu nedenle tehlike yaratabilecek araç-gereçle çalıştığınız bir işiniz varsa, özellikle uykunuza özen gösterin.

•Akşama doğru yorgunluk, sinirlilik, dikkatsizlik ve unutkanlık hissediyorsanız, bunların uyku bozukluğu ve açlığın yol açtığı sorunlar olduğunu hatırlayın. Mümkünse kısa sürelerle vücudunuzu ve zihninizi dinlendirmeye çalışın.
Top