Afrika Uyku Hastalığı ve Belirtileri

Afrika Uyku Hastalığı ve Belirtileri

Genellikle Afrika’da görüldüğü için Afrika uyku hastalığı da denilen bu hastalıkta önce düzensiz, sürekli bir ateş, sonra deride döküntüler, ödemler, lenf bezlerinde şişmeler görülür. Lenf bezlerinin şişmesi ise kan zehirlenmesine kadar yol açabilmektedir. Hastalık daha da ilerlediğinde ruhsal, sinirsel bozukluklar baş gösterir ve uyku hali olur.

Uyku hastalığı bazen salgınlar yapabilir, hele bölgeye yeni gelenler hastalığa daha kolay tutulurlar. Sineğin soktuğu yerde önce tümsek bir kabarıklık meydana gelir. Bu kabartı sert bir düğmeye benzer, rengi koyu kırmızıdır. Genişleyen bölgede daha sonra ödem olur, basınca ağrır. Kan çıbanına benzerse de iltihaplı değildir.

Hastalık ilerledikçe asalaklar kana dağılmaya başlar. Nabız hızlanır, ateş yükselir, kan zehirlenmesi belirtileri ortaya çıkar. Baş ağrısı, sinir ağrıları uykusuzluk, deri döküntüleri, kaşıntılar başlıca belirtilerdir. Lenf bezleri de şişmiştir. Hastalık daha da ilerlerse asalaklar beyin, omurilik sıvısı içerisine girerler, beyin zarını hastalandırırlar. Hastada çevreye karşı bir ilgisizlik, uyku hali başlar, işte, hastalığın adı bu belirtiden alınmıştır. Yürürken ayaklarını sürükleyen, zor konuşan hastaların bir süre sonra artık uyandırılamaz hale geldikleri, daha da sonra komaya girdikleri görülür.

Hastalığın belirtileri çok çeşitli olmakla birlikte en sık görülenler ateş yükselmesi, çift görme, uyku halidir. Daha çok vücutta halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı ile başlar, arkadan sistem ve organlardaki belirtiler meydana çıkar.

Hastalar uyandırılınca dalgınlık, sersemlik halleri dikkati çeker. Uyku, günlerce, haftalarca sürer; ancak yemek için uyanırlar. Kuvvetli uyartılarla uyandırılabilen hastalar, göz kapaklarını zorla aralar, hemen gene uykuya dalarlar. Bazı vakalarda ise, tam tersine, uykusuzluk görülebilir. Ayrıca irade dışı hareketler, hıçkırık, esneme, bazen gülme, yüzde tikler, titreme, felçler görülür.
Top