Kış Uykusuna Yatan Hayvanlar Nasıl Oluyor da Ölmüyorlar?

Kış Uykusuna Yatan Hayvanlar Nasıl Oluyor da Ölmüyorlar?

Hayvanların her birinde, onların bedenlerinde, yaşayış şekillerinde, savunma sistemlerinde muhteşem yaratılış delilleri var. Bu yüzden bunları bilmek, bunların üzerinde düşünmek gerçekten de çok önemli. Her canlı için Allah bir yaşam biçimi belirliyor, nasıl yaşayacağını, nasıl koloniler kuracağını, nasıl besleneceğini o canlıya ilham ediyor. Ve yeryüzünde yaşayan milyonlarca canlı kendileri için belirlenen bu yaşamın dışına asla çıkmıyor, Allah’a boyun eğerek yaşamlarını sürdürüyorlar. Allah bir ayetinde şöyle diyor:

“Sizin için hayvanlarda da elbette ibretler vardır…”

(Nahl Suresi, 66)

Bugün sizlerle son derece ilginç ve dikkat çekici bir iman hakikati paylaşmak istiyorum. Hiç düşündünüz mü, kış uykusuna yatan hayvanlar nasıl ölmez?

Kış uykusuna yatan hayvanlar bu davranışı bilinçli olarak yapmazlar. Hepsi ilham edildiği vakitte vücutlarında en az enerji harcayacak şekilde kış uykusuna yatarlar.

Kış uykusu, vücut sıcaklığının normalin altına (örneğin 38oC’den 10oC’ye) düştüğü ve kalp atışının yavaşladığı (4 saniyede bir kalp atışı gibi) derin bir uyku halidir. Bu uyku sırasında bazı hayvanlar neredeyse nabızları durmuş gibi görünürler.

Kutuplarda yaşayan canlılar kalın kürklere sahiptirler, bu onları soğuktan korur. Ancak bazı küçük memeliler kalın kürkleri olmasına rağmen çabuk ısı kaybeder ve sonuç olarak da besinlerini hızla yakmak zorunda kalırlar. Ayrıca bu canlıların sahip olabileceği kürk kalınlığı sınırlıdır. Bu nedenle söz konusu canlılar vücutlarını sıcak tutacak kovuklara, toprak altında oluşturdukları tünellere sığınırlar. Sıcak bir mekanın yanısıra besine de ihtiyaçları vardır. Bazı fare türleri bunun için yiyeceğin bol olduğu dönemlerde vücutlarında yağ biriktirirler. Ancak özellikle böceklerle beslenen canlıların böyle bir imkânı yoktur ve yaşayabilmek için enerji tüketimini en aza indirmek zorundadırlar. Bu zor işlemi ise, yalnızca kış uykusu sayesinde başarabilirler.
Top